Treceți la conținutul principal

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea este situată la 50 km de Brașov, in judetul Brasov la imbinarea drumurilor ce făceau legătura intre Transilvania, Moldova si Tara Romanească prin pasurile sud-estice.
Cetatea Rupea sau Castrum Kuholm, numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicata: bazaltul, respectiv pe Dealul Cohalmului.
Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificatie dar si refugiu pentru populatia ce locuia dealurile si valea din imprejurimi.
Primele semne de asezari omenesti dateaza din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.).
Inceputurile cetatii are legatura cu civilizatia dacilor iar pe urma cu comunitatea saseasca stabilita in zona.
Prima atestare a cetatii este din anul 1324 cand cetatea este ocupata si transformata in cetate regala de regele Carol Robert in urma disputei cu sasii rasculati care s-au refugiat in interiorul cetatii.
Fiind atacata si distrusa de turci, a fost redata comunitatii care reconstruiesc zidurile si o fantana.
Documente din secolul al XV-lea mentionează cetatea ca fiind un important centru comercial si mesteșugaresc, cu 12 bresle.
In 1599 trupele lui Mihai Viteazu asedieaza cetatea in drumul domnitorului spre unirea celor trei provincii.
In secolul XVIII populatia se retrage in cetate din cauza epidemiei de ciuma.
Cetatea este modificata in timp, prin adaugarea a două curti interioare si trei turnuri de aparare. Fortareața este construita pe trei incinte:cetatea de sus care este cea mai veche construcție. Cetatea de sus a fost ridicată pe ruinele davei dacice (se presupune că ar fi ruinele cetății dacice Ramidava).; cetatea de mijloc, construcție din secolul al XV-lea, lărgită la începutul secolului al XVII-lea. Aici au fost ridicate Capela și Turnul Cercetașilor; cetatea de jos, construită în secolul al XVIII-lea.
Turnul Portii e primul prin care se trece, in fața lui fiind, în trecut, un sant adanc peste care se aseza un pod mobil. Turnul Slujitorilor a fost construit în același timp cu Turnul Slaninii și se afla in apropierea fantanii (cu adancimea de 41 m). Trecem pe teritoriul Cetății de Mijloc printr-o poarta sub forma unei arcade, iar pe latura vestica a cetătii putem intra în Capela si in Turnul Cercetasilor, dar si in Turnul Pentagonal. Urcand scarile putem vizita Casuțele b, c ,d si Casuta din varf.
















Comentarii