Localitatea Biertan face se afla in judetul Sibiu, in Transilvania, la 65km de orasul Sibiu.
Face parte dintre primele asezari germane de sasi din Ardeal fiind cuprins în cele „Doua Scaune” (Medias si Seica 1224).
Biserica din Biertan a fost construita in secolul XII. In anul 1397 este atestata ca si cetate.
Complexul arhitectural medieval din Biertan este alcătuit din biserica si centura de fortificații, toate amplasate în centrul așezarii, pe un deal. Biserica de tip hala ocupa partea centrala a complexului, fiind construita între anii 1490 si 1520 in stilul gotic tarziu, fiind ultima din Transilvania înalțată în acest stil. Constructie monumentală, de mari dimensiuni, are trei hale de inălțimi egale. Intrarea se face prin trei porți: de vest, de nord si de sud.
Accesul în interior spre biserică se face printr-o scară acoperită, lungă de 100 m, care pornește din piata centrala a satului, de lângă turnul paznicului.
Altarul poliptic al bisericii, cel mai mare din țară cu cele 28 de panouri pictate ale sale, a fost realizat între 1483 și 1513. Amvonul, sculptat în piatra, din 1500, este opera meșterului Ulrich din Brașov, cu o puternica influenta sud-germana.
Ușa sacristiei, cu un sistem complicat de 19 încuietori, a fost realizată de meșterii locali în anul 1515, fiind premiata la Expoziția Mondială din 1900 de la Paris. Constituie un exemplu reprezentativ de manufactura saseasca medievala, datorita sistemului original de inchidere, care funcționează si astazi. Fortificatiile din jur sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania, de la o cetate taraneasca. Are trei randuri de ziduri, 6 turnuri și 3 bastioane construite in etape diferite începând cu secolul al XIV-lea. La partea superioara are un coridor de aparare, ceasul si clopotele. Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est și are la parter un mausoleu care adapostește, din 1913, mormintele prelatilor acestei biserici.Turnul inchisorii era situat in partea de nord-vest, dar în 1840 a fost demolat pentru a se construi o școala.
Amuzante:
- Pe vremuri, in bastionul estic se afla „carcera”, unde erau inchisi, timp de două saptamani, cuplurile (sot și sotie) care se certau si intentionau sa divorteze. In camera de mici dimensiuni, avand o masa mica si un singur pat, comunitatea sasilor le punea la dispozitie o singura farfurie, un singur tacam si o singura cana pentru apa. Se spune ca, in acele circumstante, doar o singura pereche a ramas neclintita in hotararea initiala de a divorța, toate celelalte cupluri iesind de acolo impacate, fara a se mai apela la justitie.
- La capatul de sus al scarii, langa biserica se poate vedea un bolovan mare, pe care, duminica erau așezați cei care „faceau rele” in cursul saptamanii, spre a fi vazuti de întreaga comunitate. Acesta era considerat un mijloc de a-i educa si integra.
- In anul 1775, in apropierea Biertanului, in pădurea Chimdru a fost descoperit un obiect ritual, cunoscut sub numele de Donariul de la Biertan, des invocat pentru a argumenta prezența unei populatii crestine vorbitoare de limbă latina in Transilvania secolului al IV-lea.
Figureaza pe lista monumentelor istorice 2010, cod LMI SB-II-a-A-12328
Comentarii