Treceți la conținutul principal

Steagul Transilvaniei

Despre asa zisul steag albastru-rosu-galben steagul considerat de unii ca fiind steagul Transilvaniei (nu al Ardealului). Despre aceste culori exista o singura relatare ca ar fi fost folosite la o intalnire de niste sasi la Reghinul Sasesc, in rest nimic, zero.
Transilvania nu a avut niciodata un steag al ei, nu se gasesc informatii despre aceasta nici la noi, nici la Viena, nici la Budapesta nici la alti vecini, nu exista vreo relatare despre acest steag.
A existat si exista stema Transilvaniei, pe care romanii nu sunt reprezentati dar acesta este un alt subiect, tratat aici: https://blog.outdoorsquad.ro/p/stema-transilvaniei.html
Acest steag este vazut pe la secesionistii ardeleni care promoveaza extremismul si ruperea tarii in bucati. Albastru-rosu-galben este defapt steagul Galitiei si Londomeriei sau poate fi steagul Persiei. Albastru-galben-rosu mai foloseau ca insemne si cazacii de pe Don.

Pentru ca romanii majoritari nu aveau voie sa poarte culorile lor nationale - folosite dincolo de Carpati - fiind refuzati in cererile lor de catre Viena si Budapesta au gasit un workaround, au pus culorile in steagurile breslelor din care faceau parte: vezi steagul breslei cizmarilor de la 1667, olarilor din 1777 si 1868 care s-au pastrat.La fel steagul lui Avram Iancu sau steagul purtat de pasoptisti sau steagul delegatiei comunei Lupsa judetul Alba din 1918. (vezi pozele de mai jos). Un exemplu al faptului ca nu aveau voie sa poarte insemnele romanesti sunt funditele tricolore purtate la piept- mentionate in procesul Memorandistilor...
Multi spun ca in Ardeal toate zonele au cate un steag si nimeni nu se leaga de acelea, as fi de acord sa avem si noi unul, mostenit din mosi-stramosi...dar daca nu avem unul special pentru Transilvania de ce sa folosim unul inventat recent ???

Sa fie clar pentru toata lumea, romanii ardeleni au purtat intotdeauna steaguri si cocarde tricolore aidoma celor ale fraților de peste munti, cu culoarea galben la mijloc, indiferent pe care pozitii s-au situat culorile roșu și albastru, sus sau jos (steagul vertical) sau marginea laterala stanga-dreapta (steagul orizontal)!

Ca idee steagul (ultimul din pozele de mai jos) e interzis prin lege si primesti amenda daca il folosesti in medii publice !!!
Comentarii