Treceți la conținutul principal

Numele de "Transilvania"


Numele "Transilvania" nu este un nume romanesc, un nume dat de romani. Romanii pe vremuri aveau in mod sigur propriile lor denumiri pentru zone din Transilvania in care erau diferita ducate, tari conduse de diferiti conducatori (ex ducatul lui Gelou, Tara Hategului, etc). Posibil sa fi avut si o denumire pentru toata zona Transilvania dar din pacate acest nume nu s-a pastrat de-a lungul timpului. Deasemenea e posibil sa nu fi avut vreo denumire probabil din cauza ca toata zona nu a mai avut o conducere unica la fel cum a fost pe vremea Daciei lui Decebal sau de ce nu, a lui Regalian.

Numele de Transilvania este precedat de un alt nume latin Ultrasilvana sau terra Ultrasilvana si s-a nascut in secolul X-XI, in perioada cand granita Ungariei a fost in zona marii paduri care separa Crisana de regiunile intracarpatice.

Din punctul ungurilor de vedere, tara stapanita atunci de ei, era "dincoace" de padure iar Transilvania era tara de "peste" , "dincolo de" padure ( -ultra, trans).

Zona in care domnea Gelou a primit de la unguri denumirea de Erde-elw (ulterior Erdely; Erd = padure), adica "peste padure" sau "tara de peste padure"  nume ramas consacrat atat in latina cat si in maghjiara identic.

Evolutia numelui latin in ordine cronologica este urmatoarea: Ultrasilvana - Transilvana - Transilvania. "Silva" in latina inseamna padure.

Transilvania s-a mai chemat la sfarsitului secolului XIII Septem Castra denumire preluata de sasi in forma germana ca Siebenburgen (sapte cetati - cifra sapte, cifra consacrata in istoria Transilvaniei ca sapte conducatori unguri (Hetumogei), sapte tribun, Sapte comitate, sapte scaune etc.). Termenul pare legat de rolul important atribuit in evul mediu cifrei sapte si de modul cum acest rol s-a reflectat chiar in realitatile Transilvaniei:sapte conducatori unguri (Hetumogei), sapte tribun, Sapte comitate, sapte scaune etc.

Sub aspect geografic si istoria, Transilvania reprezinta teritoriul fostului voievodat care a functionat pana la 1541. Ulterior principatul a inglobat si Maramuresul, Crisana si parti din Banat.






Comentarii