Treceți la conținutul principal

Cetatea Râșnov

In partea superioara a Tarii Barsei, la circa 15 km departare sud-vestica de orașul Brașov, pe vechiul drum comercial care lega – prin trecatoarea Bran – batrana cetate a Brasovului de capitala de odinioara a Țarii Romanesti, Campulung Muscel, se afla orașul Râșnov, mentionat deseori in documentele medievale ca orasel-targ.

Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brasov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. 

Conform ultimelor cercetari arheologice facute in 2010, se pare ca se confirma existenta pe Dealul Cetatii a celebrei ,,Comidava”. Aceasta era o asezare dacica mentionată intre ,,orasele stralucite ale Daciei” de catre geograful Claudius Ptolemeu din Alexandria Egiptului. Sistemul defensiv consta din 3 şanţuri şi tot atâtea valuri de apărare, plasate în punctul vulnerabil, adică spre Est. Fortificaţia dacică este anterioară cuceririi Daciei de către romani şi pare a-şi afla sfârşitul în preajma războaielor dacice.

In Evul Mediu, cetatea controla prin pozitia sa strategica accesul in Transilvania dinspre Valea Rasnoavei. Prima mentiune documentara a cetatii de la Râşnov se refera la o fortificatie puternica care rezista asediului inamic si salveaza vietile locuitorilor refugiati intre zidurile sale si dateaza din anul 1335, cand, in timpul unei invazii a tatarilor in Transilvania, Ţara Barsei a fost pustiita in intregime.

Cele mai vechi structuri pastrate pana in prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea. 

Cetatea Râșnov controla prin poziția sa strategică accesul in Transilvania dinspre Valea Rasnoavei. Data fiind importanța trecatorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar si după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiara incredintand fortificatia de la Râșnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. Acestia au fost subordonati fie comitelui secuilor, fie voievodului Transilvaniei. Pana la mutarea vamii de la Rucar la Bran si construirea cetatii Bran pentru protejarea vamii regale la sfarsitul secolului al XIV-lea, cetatea Râșnov era prima fortificație langă drumul Branului, după intrarea în Transilvania.

In anul 1427 imparatul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râșnov, pe care a trecut-o in administrarea comunitatii locale, careia i-a acordat rangul de targ. 

In anul 1612, a fost singura data cand cetatea s-a predat unor inamici. Atunci a fost ocupata de Gabriel Bathory, principele Transilvaniei. Cheia succesului a reprezentat-o faptul ca a taiat accesul celor dinauntru la apa potabila. Aceasta a fost, de fapt, marea slabiciune a celor care au trait aici. Dupa aceasta data, s-a sapat o fantana direct in interiorul cetatii, chiar in centru. Lucrarea a fost dificila, deoarece a fost nevoie sa se sape direct in piatra, la o adancime de 98 de metri.

Cu prilejul asediului de la 1613, partea superioara a turnului Bathory a fost distrusa. Sub zidul prabuşit a ramas inventarul turnului de aparare: trei cani de cositor cu capac, arme, instrumente, unelte de fier, ghiulele de piatra, ceramica, un ac de par aurit si cea mai valoroasă parte a tezaurului - 416 monede de argint. Descoperirea a fost facuta în 2001.

Cetatea Rasnov a inceput sa devina o ruina in 1802, atunci cand un cutremur a distrus o parte din turnuri. La data de 2 august 1923, s-a decis daruirea cetatii catre Principele Mostenitor Carol al Romaniei. Localnicii sperau ca viitorul rege Carol al II-lea sa transforme locul intr-o resedinta si sa il aduca din nou la viata. Din pacate insa, suveranul nu a fost deloc interesat de acest loc

In momentul de fata cetatea se afla in renovare.

















Comentarii