Treceți la conținutul principal

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara, se afla in comuna Feldioara, judetul Brasov la 17 Km de orasul Brasov. Cetatea este cea mai importanta fortificatie ridicata de cavalerii teutoni in Tara Barsei.
Denumirea in maghiara a localității este "Föld-Vár", cu semnificația de "cetate de pamant", iar in germana Marienburg cu intelesul de "Cetatea Mariei". Fecioara Mariei era patroana ordinului teuton.
Teritoriul a fost locuit inca din neolitic, trecand prin epoca bronzului si cea a dominatiei romane. In zona s-a gasit un cimitir sasesc datat din primul val al colonizarii sasilor in Transilvania (mij sec XII) care s-au asezat mai jos, in apropierea actualei Biserici Evanghelice.

Scurt istoric a Ordinului cavalerilor teutoni in Transilvania:
Construirea acestei cetati s-a derulat ca urmare a acordarii cavalerilor teutoni, de catre Andrei al II-lea, a dreptului de a se aseza in aceasta zona si a popula "terra deserta et inhabitata" cu scopul de a apara teritoriile coroanei maghiare de frecventele incursiuni ale cumanilor.
Ca urmare, teutonii s-au stabilit in "Terra Borza" (Tara Barsei), ei avand initial doar dreptul de ridicare al fortificațiilor din lemn si de pamant. Cum în Europa Occidentală astfel de fortificatii erau deja de domeniul trecutului si cum probabil au construit fortificația direct din piatra, Andrei al II-lea a acordat in anul 1222 ordinului teutonic dreptul de a construi "castra et urbes lapideas". Cum cavalerii si-au extins teritoriile controlate pana in Tara Brodnicilor spre nord si au facut incursiuni inspre sud spre Dunare, regele Ungariei ingrijorat de posibilitatea crearii unui stat în stat, a intrat cu armatele sale in anul 1225 si i-a alungat din Tara Barsei.
In cei 14 ani cât au stat în Tara Barsei, au dezvoltat foarte mult militar regiunea, ridicand nu mai putin de cinci fortificatii: la Cetatea Neagra (Codlea), Cetatea Crucii de la Teliu, Rasnov, o cetate langa Brasov si una chiar dincolo de Carpati în teritoriile cumanilor (Castrum munitissimum). Aceiasi cavaleri au fondat treisprezece localitati in Tara Barsei, printre cele mai cunoscute fiind Sanpetru si Prejmer.

Cetatea construita in sec XIII a fost inconjurata de o noua incinta, a doua, in interiorul careia exista o capela, o "Casa a cavalerului" si o bolnita, casa cavalerului jucand rolul de refectoriu, la parter, sala de mese, magazie, la etaj si dormitor la ultimul etaj. In 1225 cavalerii teutoni au fost izgoniti din Transilvania, cetatea ramanand probabil in grija locuitorilor din apropiere.
Construită pe o stâncă calcaroasă înaltă de 150 metri, inconjurata pe 3 laturi de raul Homorod, cetatea a fost extinsă după alungarea cavalerilor teutoni cu ajutorul sașilor din Râșnov, Cristian și Vulcan. Laturile de vest, nord și est erau apărate de o galerie continuă, două anteforturi și șapte turnuri. Pe latura de sud, mai abruptă, erau numai două turnuri.
Cu ocazia incursiunilor facute de tatari în anul 1241, atat capela cât si celelalte cladiri au fost distruse. Pe ruinele fortificatiei, cistercienii (ordin calugaresc catolic din Franta) care controlau localitatea printr-un ordin dat de Bela al IV-lea, au construit actuala biserica. Capela romanica a cavalerilor teutoni, probabil, este incorporata in corul gotic si ruinele Casei Cavalerului care fac parte din temeliile corpului bazilical.
O refacere a fortificatiei este posibil sa fi fost facuta dupa anul 1420, fapt determinat de existenta unui document din 1439 care mentioneaza ca locuitorii Feldioarei au fortificat un "castrum" in vederea apararii bunurilor lor. Astfel, pe vremea lui Sigismund de Luxemburg, cetatea Feldioarei era una taraneasca si localitatea primea dreptul, datorita ei, de a fi oras.
Cetatea a fost distrusa în 1430 de turci precum si de Vlad Tepes in campania din 1457 (Vlad Tepes a initiat campanii in 1457, 1459 si 1460 in Transilvania impotriva negustorilor transilvaneni care nu respectau legile sale comerciale), locuitorii refacand-o in acelasi an.
Zidul de incinta din partea de sud a fost probabil distrus după batalia de la Feldioara de ostile lui Petru Rares prin vornicul Nicoara Grozav care a pedepsit aspru pe sasi pentru sustinerea lor pentru imparatul Ferdinand I.
Pe zidaria turnului din spre nord exista scrijelit anul 1657, dar nu se stie daca inscriptia este datorata construirii turnului sau a unei renovari a lui.
Cu aproape o jumatate de secol mai inainte, in 1612, voievodul Gabriel Báthory ii infrangea pe brasoveni si trupele lui ucideau in lupta 39 de tineri. Intre 1912-1913 a fost ridicat in onoarea acestora un monument la marginea orasului.

Cetatea a fost restaurata in forma actuala intre anii 2012-2017.










Poze dinainte de restaurare:
















Comentarii